Skoči na glavno vsebino
Select Page

V okviru naravoslovnega dne, ki je potekal v petek, 15. 10. 2021, so učenci 8. razreda izvedli raziskavo o uživanju sadnih sokov in pijač z dodanim sladkorjem.

Spletno anketo je rešilo 107 učencev od 6. do 9. razreda.

Med njimi je bilo 35,5 % učencev 6. razreda, 23,4 % učencev 7. razreda, 25,2 % učencev 8. razreda in 15,9 % učencev 9. razreda.

V anketi je sodelovalo 52 % deklet in 48 % dečkov.

REZULTATI ANKETE (TUKAJ).

Iz rezultatov smo ugotovili, da 70 % učencev zaužije ustrezno količino tekočine na dan glede na priporočilo, ki je 1-2 L na dan. 66 % učencev najpogosteje uživa vodo, preostalih 34 % učencev pa posega po pijačah z dodanim sladkorjem in sadnih sokovih, večinoma zato, ker imajo dober okus in jim dajo energijo. Dobri dve tretjini učencev pijače z dodanim sladkorjem in sadne sokove uživa občasno, najpogosteje ob posebnih priložnostih, kot so prazniki in rojstni dnevi. Skoraj polovica učencev se ne zaveda, koliko sladkorja zaužijejo ob pitju sladkih pijač, saj ne preverjajo vsebnost sladkorja v pijači, preden jo popijejo. Prav tako skoraj dve tretjini učencev ne ve, kakšne so posledice, če bi vsak dan popili večje količine sladkanih pijač. Med najpogostejše posledice pitja sladkih pijač so uvrstili nastanek sladkorne bolezni, debelosti in zobne gnilobe.

Sklepamo, da so učenci premalo ozaveščeni o skritih sladkorjih v pijačah z dodanim sladkorjem in sadnih sokovih, kar je tudi posledica, da ob nakupu in zaužitju pijače, ne preverijo vsebine pijače, ki je zapisana na embalaži. 

»SKRITI SLADKORJI«

Z namenom spoznavanja in ozaveščanja o posledicah in škodljivih učinkih uživanja sladkih pijač so v okviru naravoslovnega dne učenci 8. razreda ugotavljali vsebnost sladkorja v izbranem sadju in izbranih pijačah z dodanim sladkorjem ter sadnih sokovih.

obvešča: Merilin Šut

(Skupno 239 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST