Skoči na glavno vsebino
Select Page

V četrtek, 5. 1. 20167, se je izbrana enajsterica športnikov naše šole v Športni dvorani Mokronog udeležila področnega tekmovanja v odbojki za starejše dečke. Poleg naše ekipe so na turnirju sodelovale še ekipe OŠ Center, OŠ Žužemberk, OŠ Mokronog in OŠ Loka Črnomelj.

Brez predhodnega treninga so varovanci mentorja Andreja Praha prišli na tekmovališče še dovolj zgodaj, da se seznanijo z drzno taktično zamislijo mentorja – igranje v sistemu 5 – 1 (igra le z enim organizatorjem igre). Izgubiti namreč niso mogli ničesar, saj niso bili v vlogi favorita, lahko pa so si samo pridobili nove izkušnje ter poizkušali nasprotnikom otežiti delovanje! Prva sedmerka na čelu s kapetanom in blokerjem Domnom Šetino, sprejemalcem Davidom Cimermančičem, z  drugim sprejemalcem Juretom Vidmarjem (7. razred), liberom Matevžem Hvalo (7. razred),  s korektorjem in sicer vrhunskim rokometašem Vidom Rajhom, z drugim blokerjem Janom Lindičem (za seboj ima le tri tedne treningov odbojke) ter z organizatorjem igre Aljažem Šimcem  je v le petih minutah izvedela, kako naj bi potekala organizacija igre v obeh fazah odbojkarske igre (v fazi obrambe in v fazi sprejemanja servisa ter prvega napada). Vsi ostali člani ekipe, košarkar Tilen Volkar, rokometaš Marcel Luzar, Tevž Žagar in Matevž Vidmar pa so razlago pozorno spremljali s klopi za rezervne igralce.

Razpored tekem ekipe Šmihela je bil za to taktično zamisel zelo ugoden. Najprej so naši igralci sistem preizkusili v prvi tekmi proti vrstnikom iz Črnomlja. Sistem je deloval, omenjena sedmerica pa je dala ves svoj miselni in fizični delež za gladko zmago z 2:0.

V drugi tekmi so se Šmihci pomerili z domačimi matadorji odbojke, izkušenimi Mokronožani, ki so svoje znanje odbojke v letošnji sezoni že večkrat praktično preizkusili v klubskih kvalifikacijah za A ligo državnega prvenstva. V prvem nizu so domačini upravičili vlogo favorita in s pomočjo mnogih domačih navijačev gladko dobili prvi niz. Ker sistem 5-1 proti takšni ekipi ni deloval s klasičnimi postavitvami, se je mentor odločil, da bodo igralci ob nekaterih postavitvah improvizirali. Poenostavitve so že v začetku drugega niza dale rezultat, saj so se lahko igralci tako bolje koncentrirali na akcije, preko katerih so lahko s svojimi sposobnostmi in poenostavljenimi akcijami imeli možnost pridobivati točke v svojo korist. V ekipi je zaigral tudi Marcel Luzar, ki se je zelo dobro znašel na mestu blokerja. Po visokem vodstvu z 20 : 12 za Šmihel so domačini bolje zaigrali v obrambi ter se pred končnico niza približale le še na 3 točke zaostanka (20 : 23). Po drugem odmoru na zahtevo mentorja Šmihela pa so Šmihci odgovorili z dvema dobrima napadoma in tako izenačili izid na 1:1 v nizih. V odločilnem tretjem nizu je Šmihel na začetku povedel s 4:2 ter razliko zadržal do menjave polj. V končnico sta prišli ekipi s prednostjo točke za Šmihel – 11:10. Po tem rezultatu pa so domačini naredili nekaj neizsiljenih napak (servis, napad, sprejem) in Šmihci so uspešno privedli set do zmage s 15:12.

V tretji tekmi prvega niza, proti favoritom za državnega prvaka iz OŠ Žužemberk, prva postava Šmihela ni bila dovolj konkurenčna (13:25) zato se je mentor Prah odločil, da v drugem nizu da priložnost rezervnim igralcem ter tako posledično spočije igralce prve postave pred odločilno tekmo za drugo mesto z večnim rivalom – OŠ Center.

Omenjena poteza mentorja v prvem nizu proti aktualnim občinskim prvakom OŠ Center očitno ni imela učinka – 25:20 za Center. Toda naši igralci so v drugem nizu pokazali drugačno sliko. Niz so odprli z odličnimi servisi, sprejem servisa se je opazno izboljšal, Aljaž Šimc pa je uglasil svoje podaje, ki so našle ustrezne napadalce. Napadalci so tako imeli boljše pogoje za izvedbo raznovrstnejših napadov ter pričeli majati do takrat čvrsto obrambo Centra, v kateri so nastopili kar štirje igralci prve postave MOK Krke, ki so se v letošnji sezoni po senzacionalni zmagi v Kamniku uspeli uvrstiti v A ligo državnega prvenstva za klubske ekipe. Začetno prednost so Šmihci uspešno držali in ob enakovredni igri uspeli izenačiti s 25:20. Nato se je pričela prava drama v tretjem nizu: Nobena ekipa ni vodila več kot za dve točki. Večkrat sta ekipi dosegli točke tudi s športno srečo. Vrstniki iz OŠ Center so bolje nadaljevali z začetnimi udarci in povedli s 7:5 in 8:6. Potem pa je prišlo obdobje, ko so se igralci Centra enostavno ustavili. Športniki iz Šmihela so začutili (uvideli) priložnost za senzacijo ter z dodatno mero koncentracije in prepotrebnih spodbud vseh rezervnih igralcev napravili zasuk – 11:9. Po prvem odmoru Centra so Šmihci z odličnimi obrambami Rajha, Hvale in Vidmarja ter napadoma prek Šetine in Cimermančiča obdržali prednost ter jo ob drugem odmoru Centra še povečali na 13:10. Prvo set žogo pri 14:11 so Šmihci nerazumljivo zapravili (trema pred nenadejano zmago). Igralci Centra so z odličnim servisom v naslednji akciji, ko je žoga letela med obema najmlajšima igralcema – Matevžem in Juretom, napravili zasluženo točko. Naslednji servis je bil prav tako izjemno neugoden, vendar je Jure Vidmar pravilno ocenil, da žoga leti previsoko o čemer je glasno opozoril vse ostale člane ekipe. Imel je prav, žoga je končala le dober decimeter za zadnjo linijo – 15:13 za Šmihel. Veselje ob uvrstitvi na četrtfinalni turnir je bilo velikansko.

Tako je tretji šmihelski generaciji v zgodovini udejstvovanja tekmovanj v dvoranski odbojki  uspelo priti v četrtfinale.

Vse člane ekipe velja pohvaliti za izjemno športno obnašanje: borbenost, kljubovalnost, želja po najbolje izvedenih akcijah v danih situacijah, prilagajanje vsem članom ekipe kljub različnim odbojkarskim znanjem, uporaba znanja pridobljenega pri drugih športih, enotnost…

Rezultati in fotografije s tega tekmovanja so dosegljivi na spletni strani:

http://www.as-nm.si/Portals/0/adam/nnNews/X6RCCZcruUCnzMpIu0R3QQ/Results/Odbojka%20-%20starej%C5%A1i%20u%C4%8Denci%2016-17.pdf

Opravičujem se za krepko prekoračeno predpisano število besed, vendar menim, da si ta generacija dečkov, ki je v letošnji sezoni tako trikrat  uspela priti v četrfinale državnih prvenstev v ekipnih športih (košarka, rokomet, odbojka), to kršitev zasluži.

Zapisal mentor Andrej Prah

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST