Skoči na glavno vsebino
Select Page

V okviru nacionalnega projekta »Rastem s knjigo«, ki  ga organizira Javna agencija za knjigo, so učenci 7. razreda OŠ Šmihel obiskali Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto.

Cilji projekta, ki spodbuja bralno kulturo so:

  • učencem predstaviti pomen branja ter omogočiti, da prepoznajo branje kot vir informacij in znanj ter kot zabavo in užitek,
  • promovirati vrhunske slovenske avtorje s področja mladinskega leposlovja,

s poudarkom na izvirnih slovenskih sodobnih avtorjih mladinske literature prednostno podpreti razvoj tega segmenta knjižne produkcije,

  • spodbuditi večje sodelovanje med splošnimi knjižnicami in šolami,
  • učencem predstaviti splošno knjižnico in jih spodbuditi k samostojnemu obiskovanju knjižnice – sposojanju knjig ter sodelovanju v različnih dejavnostih, ki jih knjižnice ponujajo tej starostni skupini.

Knjižničarka Helena Brulc je učence najprej popeljala na oddelek za mladino, kjer je tudi vodja. Največ pozornosti so posvetili kotičku za dislektike, kjer se nahaja lažje berljivo gradivo, ki je primerno tudi za učence, ki jim materni jezik ni slovenščina. Prav tako so si ogledali postavitev leposlovja in poučnih knjig ter jo primerjali s postavitvijo v šolski knjižnici. Na študijskem oddelku so si ogledali postavitev knjižnega gradiva po sistemu UDK in knjigomat. Na oddelku za odrasle jim je knjižničarka predstavila zelo zanimivo označevanje knjig s piktogrami glede na žanr. Tako lahko bralec hitreje najde želeno knjigo. Učenci so izvedeli, da na tem oddelku lahko najdemo leposlovna dela, slovarje, učbenike ter priročnike s področja jezikoslovja. V računalniški učilnici jim je knjižničarka povedala veliko zanimivega o posebnih zbirkah Boga Komelja, pokazala faksimile Dalmatinove Biblije in popotno palico iz zapuščine Frana Levstika. Učenci so si ogledali  predstavitveni film Vinka Möderndorferja in njegove knjige Kit na plaži, ki so  jo tudi dobili kot darilo. Ob koncu obiska se je učenka Tinkara zahvalila knjižničarki Heleni za prijetno, zanimivo in poučno predstavitev Knjižnice Mirana Jarca.

zapisala: knjižničarka Meta Dragman

fotografija: Alojz Hudelja, prof.

(Skupno 242 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST