Skoči na glavno vsebino
Select Page

“Brez kulture se zdi še tako popolna družba kot džungla.” (Albert Camus)

 Ta veseli dan kulture je v Sloveniji neformalen praznik, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Ime je izpeljano iz dela naslova priljubljene Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem. A letos bomo zaradi epidemije praznovali drugače. Naredimo si ta dan prešeren in se spomnimo na našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, ki bi na današnji dan praznoval svoj 220. rojstni dan.

Pobudo, da bi se 3. december, rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, vsako leto praznoval kot ta veseli dan kulture, je dalo Ministrstvo za kulturo leta 2000, ob dvestoletnici pesnikovega rojstva. Kulturne ustanove so to zamisel rade sprejele in se v naslednjih letih na ta dan na široko odprle obiskovalcem z brezplačno ponudbo kulturnih prireditev in dogodkov. Letos bi bilo to že 20. leto.

 Letošnji ta veseli dan kulture bo zaradi epidemije covida-19 drugačen, manj družaben in vesel, ponudba kulturnih ustanov pa se bo, kjer je mogoče, preselila na splet ali se bo predvajala po televiziji in radiu.

 Ne dovolimo, da naša družba postane džungla. Splet vam ponuja številne kulturne dogodke, predstave, koncerte, virtualne oglede muzejev … Za vas smo jih nekaj izbrali mi:

Proslava ob 220-letnici rojstva Franceta Prešerna (Gimnazija Celje – center): https://youtu.be/MuMPoW8xkao

Slovenski gledališki inštitut: https://www.slogi.si/dogodki/ta-veseli-dan-kulture-slogi-2020/

Lutkovno gledališče: https://www.hisaotrok.si/predstave-na-daljavo/

 Drama od doma: predstava Ko sem bil mrtev (drama.si)

“Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva.” (Georgij Plehanov)

Pripravila:

Romana Šarec Rojc, ravnateljica

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST