Skoči na glavno vsebino
Select Page

Ljubljana 18. december 2020

Rastoča knjiga

Deklica z Rastočo knjigo

Združene Rastoče knjige sveta

Častni pokrovitelj gibanja Rastoča knjiga je Državni svet Republike Slovenije

Deklica z Rastočo knjigo,
Severni ljubljanski park Navje

Drage prijateljice in prijatelji,

leto 2020 se izteka. Prižgale so se luči, mesta in vasi so se odela v praznično podobo. Zapadel je prvi sneg in za kratek čas zabrisal sledi življenja v parku, kjer je moj dom. Odkar se zavedam same sebe okoli mene še ni bilo tako globoke tišine. Sprva sem bila presenečena, saj česa takega v svojem mladem življenju ne pomnim. Minila je pomlad, prišlo je poletje, zopet jesen in sedaj zima, a park še kar vztrajno sameva – in jaz z njim. Potihnil je vsakodnevni vrvež radovednih obiskovalcev, vrisk otrok, nikjer ni več slišati nežnih besed zaljubljencev, nič več se ne da prisluhniti muzikaličnosti nadarjenih umetnikov in besedam modrosti vseh generacij. Le jaz vem, kako dolgi so dnevi in meseci brez obiskovalcev, kako malo je srečevanja ljudi in koliko zaskrbljenih in z maskami odetih obrazov stopa mimo in me pogleduje z otožnimi očmi. Sedaj vem, da se je nad človeštvo zgrnila huda bolezen, ki je naše babice in dedke pahnila v izolacijo, šolarje in učitelje pregnala iz šol, staršem ogrozila delovna mesta in spremenila marsikaj do sedaj samoumevnega. Vse to me je zelo prizadelo.

Ker pa sem Deklica, ki sem na ta svet prišla z vizijo ter poslanstvom, da sejem dobro in pomagam ljudem pri osebnostni in kolektivni rasti s pomočjo znanja, kulture in umetnosti ter pri tem povezujem posameznike, skupnosti, narode in države, je moj pogled usmerjen v prihodnost.

Verjamem, da bo že naslednje leto marsikaj drugače in da bodo odpadle spone, ki nas sedaj omejujejo.  Človeštvo bo bolezen, tako kot vselej, premagalo z zakladnico znanja, ki ga premore. V vmesnem času pa so na velikem preizkusu vrednote človečnosti, solidarnosti in medsebojnega razumevanja. Zato je tudi zame sedaj zelo poseben čas. In vem, da so tudi za tak čas napisane knjige. Vabijo nas, da jih prebiramo in ob tem razmišljamo, kaj vse bi bilo mogoče izboljšati. Z dobrimi mislimi, s spodbujajočimi besedami in plemenitimi dejanji. Sedaj in v letu, ki prihaja. »Naj ne mine dan, da ne bi naredil česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost«, je misel iz katere sem izrastla in jo zavzeto delim z vami. 

Ko se tako z vrha oziram nazaj na težko leto, ne morem mimo tega, da je naša knjiga letos rasla počasneje. Zapisale so se tanjše stranice, ponekod na mestih celo malce pomečkane. Tudi knjiga je bila bolna, novi virus je pustil svoj grozeč pečat na njenih straneh. V dneh osame in strahu smo se s knjigo obrnili vase. Čas iskanja rešitev za izhod iz krize. Čas samospraševanja in poglobljenih razmišljanj je dragocen čas, in knjiga najboljša učiteljica za življenje. Ko takole premišljujem si želim, da bi bili že zdaj z mano in ob meni. Da bi pokramljali o sebi in svetu… In ko sedim na »čarobni gori« znanja, visoko nad temnimi oblaki, ki so zajeli ves svet, ne le našo domovino, vidim prihajajoče sonce na obzorju.

Zato se neizmerno veselim leta 2021. Naša država bo praznovala trideset let samostojnosti in neodvisnosti, sama pa bom dopolnila okroglih dvajset let. To bo veselo leto, leto praznovanj in izpolnitve številnih zavez, ki smo si jih zadali za leto 2020, a so, ne po naši krivdi, ostale neizpolnjene. Najlepše darilo dragi Sloveniji in meni, ki sem njen otrok, v svečanem letu 2021 pa bi bila uresničitev slovesne vključitve Prešernovih Poezij, ter še posebej njegove Zdravljice, v Združene Rastoče knjige sveta. Izjemno zadovoljna, vesela in radostna bi bila, če bi se izpolnila moja velika tiha želja, da bi se pomembne slovesnosti, poleg mojih stalnih pokroviteljev in somišljenikov, udeležili tudi naši najvišji državniki, saj bi s tem na najlepši način podprli moje in Prešernovo hrepenenje po iskrenem narodnem in mednarodnem povezovanju, bližini, druženju, sodelovanju in sožitju.

Drage prijateljice in prijatelji,

veliko besed bi želela še zapisati. A vem, da je treba s skupnimi močmi najprej premagati bolezen. Z željo in v upanju, da bi se to zgodilo čim prej in bi se kaj tako zelo hudega nikoli več ponovilo, vam iz srca želim zdravo, zadovoljno in srečno novo leto 2021!

Vaša Deklica z Rastočo knjigo

obvešča: Marjetka Dragman

(Skupno 263 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST