Skoči na glavno vsebino
Select Page

5. obletnica RASTOČE KNJIGE

5. obletnica Rastoče knjige na OŠ ŠMIHEL in podružnici Birčna vas

Rastoča knjiga je več kot knjiga,

je skrinja narodne zaveze,

je duh, ki se nad časom dviga,

je zvezda stalnica: ljubezen.

                                           Tone Pavček

OŠ Šmihel se je skupaj s podružnico Birčna vas pred petimi leti priključila mednarodnemu gibanju RASTOČA KNJIGA, ki spodbuja moč povezovanja, znanja in vrednot, ki spodbujajo osebno in kulturno rast posameznika in družbe kot celote. Vodi nas misel idejnega očeta Rastoče knjige, dr. Janeza Gabrijelčiča, ki pravi, naj ne mine dan, da ne bi naredili česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost. Močno si prizadevamo, da bi učenci poleg kakovostnega znanja spoznali, razvijali in živeli vrednote, ki nas bogatijo ter krepijo dobre medsebojne odnose.

Letošnji 16. oktober je bil za OŠ Šmihel ter podružnico zopet slovesen, saj smo počastili 5. obletnico Rastoče knjige, obeležili 156-letnico matične in 111-letnico podružnične šole. Ta dan smo ob vstopu v projekt Rastoče knjige poimenovali Mihaelov dan. To je dan, ko zrasteta tudi kipca naših Rastočih deklic, Šmihelčanke in Birčanke. Vsa leta poprej smo ta dan namenili  pogovoru  o vrednotah, ljubezni, znanju ter naše raznolike aktivnosti zaključili z Mihaelovim kosilom po izboru učencev.

Zaradi izrednih razmer, ki terjajo tudi strožje varnostne ukrepe, smo bili primorani prestaviti pohod s socialnimi igrami, ki so ga skrbno načrtovali učitelji športa s svetovalnima delavkama. Sprejeli smo tudi odločitev, da prireditev nadomestimo s predstavitvijo po oddelkih, ohranimo pa slovesen dvig kipcev deklic s predstavnikoma najmlajše in najstarejše generacije, ki sta imela posebno čast, da sta prerezala trak. Ob kipcu, ki krasi avlo na matični šoli ob vstopu v šolo, so se poleg koordinatorice Marjetke Dragman zbrale še učiteljice z ravnateljico, ki je prinesla spominsko knjigo. Ponosni smo na naš skupni izdelek, spominsko knjigo, ker je večji del napisan na roko. Za računalniško oblikovanje je poskrbela učiteljica Karmen Jenič.

Tudi na podružnici sta bila na slovesnosti prisotna predstavnika najmlajše in najstarejše generacije ter vodja podružnice Mojca Pirc  s koordinatorico projekta Marjanco Šoško, ki je h kipcu Deklice z Rastočo knjigo prinesla spominsko knjigo.

Letošnja  podstavka vsebujeta modre misli, ki so jih za matično šolo  prispevali najstarejši ravnatelj šole, g. Nikolaj Golob, najstarejša učiteljica, ga. Tilka Piletič ter nova ravnateljica šole, ga. Romana Šarec Rojc. Za podružnico pa sta poleg gospe ravnateljice misel prispevali še najstarejša vodja podružnice, ga. Anica Bukovec in najstarejša učiteljica, ga. Fanika Primc. Učenci so ta dan razmišljali  predvsem o odnosih, saj je letošnji krovni cilj projekta, da z odgovornim in spoštljivim odnosom do sebe gradimo most dobrih odnosov v družini, šoli in širši skupnosti. Skozi Spominsko knjigo, ki je nastala kot neprecenljiv izdelek minulega šolskega leta, smo pokukali v prijetne spomine lanskega šolskega leta ter prebirali modrosti, o katerih smo razmišljali preteklo šolsko leto in nas bodo spremljale ob različnih priložnostih. Spominsko knjigo je računalniško oblikovala učiteljica Karmen Jenič. Ob čudoviti projekciji, ki jo je pripravila učiteljica Mojca Klobučar, so učenci spoznali zgodovino matične in podružnične šole ter dejavnosti, ki smo jih izvajali v minulih letih v okviru projekta Rastoča knjiga.

Šmihelčanka in Birčanka nas vsak dan, ko vstopamo v  hram učenosti, spominjata na vrednote življenja, za katere si je potrebno prizadevati. Kot je zapisal g. Gabrijelčič: »Vsak od nas lahko pripomore k temu, da bomo imeli dobre odnose. V tem vzdušju se bomo prijetno počutili, pa tudi dosežki bodo vzpodbudni.«

Veliko lepega vzdušja, prijetnega počutja, dobrih medsebojnih odnosov, uspehov, predvsem pa zdravja želimo koordinatorice projekta Rastoče knjige Marjetka Dragman, Mojca Klobučar in Marjanca Šoško.

(Skupno 441 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST