Skoči na glavno vsebino
Select Page

Rastoča knjiga 2021/2022

Mihaelov dan na OŠ Šmihel

Pisal se je 16. oktober 1864, ko je učitelj Karel Krištof prvič stopil pred svoje učence v enorazrednici šmihelske šole. Tako se je začela pisati zgodovina najstarejše osnovne šole v Novem mestu. Bila je pestra, od enorazrednice do šole, ki se je ločevala na deško in dekliško in šele po 2. svetovni vojni pod eno streho združila vedoželjne dečke in deklice. V vsej svoji bogati zgodovini so si učitelji in drugi strokovni delavci prizadevali, da bi učence vzgajali za vrednote kot so delavnost, vztrajnost, ljubezen in spoštovanje. Te cilje so uresničevali skozi čudovite projekte, ki so dosegli svoj cilj še posebej takrat, ko so bili učenci aktivni tudi sami. Leta 2016 smo te in druge vrednote prepoznali v vseslovenskem projektu Rastoča knjiga. Dr. Janez Gabrijelčič, idejni oče tega projekta in naš nekdanji učenec, nas je navdušil z osebnim pristopom in zgledom. Strinjali smo se z njegovo vizijo, da ni dovolj samo brati, ampak tudi razmišljati, biti aktiven in imeti rad. Naši Šmihelčanka in Birčanka, deklici z Rastočo knjigo, sta stari 6 let. Že na samem začetku smo želeli spodbuditi učence, da bi soustvarjali vsebine tega projekta. Njihovih idej je bilo res veliko in do danes smo že marsikatero tudi uresničili. Na njihov predlog dan šole imenujemo Mihaelov dan, ki ga vsako leto popestrimo z drugačno vsebino in obliko: kulturni, športni ali naravoslovni dan. Prav tako imamo že od samega začetka Mihaelovo malico oz. kosilo po izboru učencev. V šolskem letu 2021/2022 Rastoča knjiga OŠ Šmihel deluje pod krovnim naslovom GIBANJE IN ZDRAVA PREHRANA – TO  NAJ BO NAŠA VSAKDANJA NAVADA. K izboru teme so nas spodbudile aktualne zdravstvene razmere kot posledica epidemije, kar se kaže v slabših gibalnih sposobnostih ter prekomerni telesni teži pri učencih. Sledimo globalnemu cilju, da učenci uzavestijo pomen prehrane in gibanja za zdravje in dobro počutje. Septembra smo organizirali športni dan, v katerega so bili vključeni različni športi in uvedli minuto za zdravje.

Tudi letošnji Mihaelov dan je bil nekaj posebnega, saj smo slovesno obeležili 157-obletnico šole in 6-letnico Rastoče knjige OŠ Šmihel. Po šolskem radiu je zadonela šolska himna … Poglej tja, kjer se mavrica konča, tam šmihelska šola dom ima …, nato pa nas je nagovorila gospa ravnateljica, Romana Šarec Rojc. V nadaljevanju smo s pomočjo projekcije prebirali zgodovino šole in Rastoče knjige. Z velikim veseljem smo prebrali sporočilo dr. Janeza Gabrijelčiča, ki nam ga je poslal ob tej priložnosti.

Spoštovani.

Zaradi korona virusa in tudi nekaterih drugih težav, ki jih srečujemo na globalnem področju, se nahajamo v  tako imenovanih slabih, težkih časih. Najslabše bi bilo, če bi se predali in brezvoljno čakali, kaj se bo zgodilo. Zato smo lahko veseli, da imamo na OŠ Šmihel projekte, s katerimi se aktivno odzivamo na obstoječe probleme.

Tako smo v  naši Abecedi vrednot, ki je sestavni del Rastoče knjige Osnovne šole Šmihel,  opredelili zdravje kot pomembno vrednoto, kateri moramo posvetiti veliko našega razmišljanja in delovanja. Zdravje je direktno povezano s hrano in prehranjevanjem, zato je današnji Mihaelov dan namenjen temu, da kakovost življenja čim bolj povežemo s celotnim procesom prehranjevanja.

 Na ta proces lahko namreč v precejšnji  meri vplivamo tudi sami, če se s pomočjo staršev, starih staršev ali drugih sorodnikov, najprej vključimo v pridelavo zdrave hrane v njihovih vrtovih. Nato pa uveljavljamo tudi zdrave prehranjevalne navade.

Še najbolje pa bi bilo, če bi  na nek način pridobili en, dva ali tri kvadratne metre vrta in ga nato sami prelopatali, posejali ali posadili, ter pridelovali zdravo hrano.    

V skladu z našo vizijo, da naj ne mine dan, da ne bi naredil česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost, vam želim lepo praznovanje ob 157 obletnici šole. Pa tudi razmislek o tem,  kakšno veselje lahko povzročite sebi in bližnjim, s prihodnjimi dobrotami iz vašega vrta. Ne bo enostavno, vendar se izplača. 

                                                                    dr. Janez Gabrijelčič

Sledil je  naravoslovni dan o zdravi prehrani. Učenci so najprej dobili nekaj teoretičnih znanj, nato pa so delali v različnih delavnicah. Novinarska ekipa, ki je bila imenovana prav za to priložnost, je ugotovila, da je bilo delo v delavnicah zelo poučno ter zanimivo in da so učenci aktivno delali v delavnicah, ki so bile zelo pestre: 1. in 2. razred je imel temo kruh, učenci so ustvarjali s koruznim zdrobom in lepili različna semena na karton, učenci 3. razreda so spoznaval krompir in izdelali so žig iz krompirja, četrtošolci so spoznavali ajdo in pisali recepte za ajdove jedi, 5. razred se je posvetil prehranjevalnim navada in oblikovanju pogrinjkov, 6. razred je izdelal prehransko piramido in pripravil namaz iz skute, jabolk in korenja, 7. razred si je ogledal Potujočo knjižnico in šolski vrt, nato pa iz jabolk izdeloval presne kroglice, osmošolci so merili sladkor v živilih ter pripravili sadna nabodala, 9. razred pa je razvozlal umetnost branja deklaracij na prehranskih izdelkih ter pripravil smutije.

Novinarke so opravile tudi ulično in telefonsko anketo, ki se je nanašala na zajtrk. Ugotovile so, da še vedno veliko ljudi izpušča ta pomemben obrok oz. je prehransko dokaj skromen.

Mihaelov dan smo zaključili z okusnim kosilom, na katerega je že dva dni prej vabil plakat v avli šole. Vodja kuhinje je povedala, da je bilo na Mihaelov dan izdanih precej več kosil kot po navadi.

Preko celega leta bomo v okviru razrednikovih ur ter drugih dni dejavnosti učence spodbujali k športni aktivnosti in zdravi prehrani tako v šoli kot v domačem okolju. V ta namen smo oblikovali mesečno tabelo, v katero bodo učenci prostovoljno vpisovali, kako so se športno udejstvovali.

Marjetka Dragman, koordinatorica Rastoče knjige OŠ Šmihel

(Skupno 410 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST