Skoči na glavno vsebino
Select Page

V četrtek, 25. aprila, je bil za učence Osnovne šole Šmihel Novo mesto ter njene podružnice Birčna vas, ki so uspešno opravili bralno značko, poseben dan. Zbrali smo se v šolski telovadnici. Z nami je bil kantavtor, pisec besedil za različne glasbene skupine ter avtor kratke mladinske proze in poezije Adi Smolar. Sceno »Bolj ko treniraš, bolj ti gre« so pripravili učenci pod vodstvom učiteljice likovne umetnosti Anice Klobučar in ta verz iz Adijeve pesmi je bil izhodišče za vodenje prireditve.

Prireditev s podelitvijo bralne značke je zasnovala šolska knjižničarka Marjetka Dragman. Potekala je v dveh delih, za razredno in predmetno stopnjo. Začeli smo jo s šolsko himno ter kratkim kulturnim programom, ki je nastal v sodelovanju z učiteljicama Diano Dronjak in Mojco Pirc. Na razredni stopnji se je predstavil otroški pevski zbor s podružnice, harmonikar in plesalki, na predmetni stopnji pa mladinski pevski zbor, kitarista in plesalki. Na prireditvi je knjižničarka seznanila z začetki tekmovanja za bralno značko pred več kot petdesetimi leti, kako se je bralna značka razširila s Koroške na vse slovenske šole. Mentorica tekmovanja za bralno značko na šmihelski šoli, knjižničarka Marjetka Dragman, je povedala, da je v šolskem letu 2018/2019 uspešno opravilo bralno značko 318 učencev, kar je 10 več kot lani, od tega 160 deklet in 158 fantov. Učenci Romi so imeli možnost opraviti prilagojeno bralno značko, uspešnih je bilo 16 učencev. Zlatih značkarjev je bilo šestnajst. To so učenci, ki so bili zvesti knjigi in bralni znački vseh devet let. Tudi letos so bili najbolj uspešni tretješolci, najmanj pa tokrat osmošolci. Učenci so na zaključni prireditvi prejeli bralna priznanja, ki sta jih podelila kantavtor Adi Smolar in ravnateljica, mag. Irena Hlača. Knjižničarka je ob tej priložnosti zaželela učencem veliko veselja pri branju dobrih knjig, ki ga naj delijo s prijatelji in sošolci. Z veseljem smo prisluhnili našemu gostu Adiju Smolarju. Njegove pesmi so namenjene ljudem vseh generacij, z njimi ljudi spravlja v dobro voljo, tolaži, svetuje in opogumlja v prepoznavanju resničnih vrednot in smisla življenja. Ob pesmih Je treba delat, Jaz ne grem v šolo, Rolica papirja, Bog, ne daj, da bi crknu televizor … smo skupaj z njim zapeli, ploskali, tudi skakali. Spravil nas je v dobro voljo. Poudarjal je prijaznost, srčnost, dobroto, ki jo naj prenašamo naprej. Zelo pomembno je šolanje, izobraževanje in vse življenje se učimo. Bodimo prijazni, pomagajmo drug drugemu, bodimo dobrega srca. Hvaležni bodimo za tisto, kar imamo. Gostu smo podarili prvo knjigo, ki je nastala v okviru  Rastoče knjige OŠ Šmihel, z naslovom Rastemo v svoji majhnosti. Bil jo je zelo vesel. Dejal je, da jo bo dal k svojim dosežkom v mini muzeju v Slovenj Gradcu, ki so ga odprli pred kratkim ob njegovi 60-letnici. Na koncu je bil ganjen ob naši pesmi Vse najboljše, ki smo jo združeno zapeli za njegov okrogli jubilej.

 

Drugošolci so po prireditvi povedali:

Zelo mi je bilo všeč, ker smo peli z Adijem Smolarjem, skakali in vpili ja, ja, ja.   Maša

Uživala sem, ker smo skupaj peli in ploskali.   Manca Č.

Vse mi je bilo všeč, najbolj, ker smo peli Jaz ne grem v šolo, bilo je zabavno.   Jure

Všeč mi je bilo, ker nas je obiskal Adi Smolar, ker je prijazen in ker smo z njim peli.   Lan H.

Prejela sem bralno priznanje, zanimivo je bilo, ker smo peli in skakali.   Nika

Opravili smo bralno značko in prejeli priznanje iz rok Adija Smolarja. Všeč mi je bilo, ker smo skakali in govorili »delat«.   Lan B.

Lepo je bilo, ker smo peli z Adijem pesmi, všeč mi je njegova pesem Jaz ne grem v šolo, pa še skakali smo.   Matic

Ker smo peli, tudi meni je zelo všeč njegova pesem Jaz ne grem v šolo.  Manca

Zanimivo je bilo, ker nas je obiskal pevec Adi Smolar, veliko smo ploskali.   Oskar

 

 

Zbrala, zapisala in fotografirala učiteljica Helena Murgelj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 571 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST