Skoči na glavno vsebino
Select Page

Nekje pred polnočjo prejšnjega dne nas je v spanec zazibalo padanje dežnih kapljic, pa tudi utrujenost v nogah je pripomogla k tršemu spancu. Zbudili smo se ob dogovorjeni uri. Najprej smo se zbrali na zboru za jutranjo telovadbo, kamor so nekateri učenci prišli pomanjkljivo oblečeni. Vsi takšni učenci so bili opozorjeni in ob negodovanju večine teh le upoštevali navodila ter se oblekli hladnemu in oblačnemu jutranjemu vremenu primerno. Jutranja telovadba je potekala s sprehodom na obalo v Fiesi ter nadaljevala z jutranjim lahnim tekom, ki pa so ga bolj tekmovalno razpoloženi dečki izkoristili za merjenje moči, kdo bo prvi prišel na cilj oziroma pretekel dogovorjen en krog.

Po zajtrku smo se odpravili na dolg pohod. Najprej smo odšli v Strunjanski zaliv, kjer nam je ena izmed učiteljic COŠD na kratko razložila način pridobivanja soli, ki pa se od današnjega prav dosti ne razlikuje od postopkov preteklega pridobivanja. Poudarila je pomen alg za pridobivanje soli ter naštela nekaj specifičnih vrst živali in rastlin, ki živijo le v teh solinah. Pohod smo nadaljevali do Mesečevega zaliva, kjer smo tudi pomalicali. Posebej smo bili opozorjeni, tako kot prvi dan ob prihodu, da poskrbimo za zbiranje in ločevanje odpadkov – tokrat zaradi odpadkov pri malici.

Pohod smo nadaljevali proti Portorožu in sicer po poti, kjer je včasih peljal vlak. Na tej poti smo morali prehoditi tudi pot po zelo dolgem tunelu, ki povezuje Strunjan in Portorož. V Portorožu smo  končno imeli priložnost, da si privoščimo sladoled. Cena kepice sladoleda je sicer močno presegala ceno sladoleda v Novem mestu, toda sladoled je le sladoled.

Po sladkosnednem odmoru smo prehodili še preostanek načrtovane poti: pot po strmini navzgor in še pot po strmini ob obali navzdol do obale v Fiesi in do našega doma Breženka.

Po kosilu je padla težko pričakovana odločitev strokovne komisije, da se lahko v enourni usmerjeni prostočasni dejavnosti  poleg iger z žogo tudi kopamo v morju.

Ponujeno priložnost, kjer nam je na roko šlo tudi trenutno sončno vreme, smo s pridom izkoristili ter pri tem upoštevali vsa navodila.

Sončno vreme brez močnega vetra je še vztrajalo zato smo ugodne vremenske razmere izkoristili za spoznavanje živali v morju tik ob obali, vožnjo z velikim kanujem do školjčišča v Strunjanskem zalivu in nazaj ter za supanje. Vse aktivnosti so nam bile zelo zanimive in poučne. Izvedeli smo veliko novih znanj in spoznanj.

Po večerji smo pričakovali več prostega časa, ki bi ga izkoristili za igranje družabnih iger in za ukvarjanje z mobilnimi telefoni. Toda čisto smo pozabili, da po večerji vsakodnevno sledi usmerjen prosti čas. To pa je pomenilo za ta dan, da smo po večerji najprej po skupinah, ki so bile sestavljene glede na učence po sobah, narisali na risalni list simbole, ki so značilni za skupino učencev, ki uporabljajo določeno sobo. Vse današnje aktivnosti smo opravljali skupaj z učenci iz OŠ Rakek. Tako je bilo tudi tokrat , ko smo po risanju simbolov po skupinah  predstavili  simbole vsem prisotnim.

Usmerjen prosti čas smo dopolnili še z znanji o slovenski Istri.

Zelo naporen dan smo zaključili s kratkim telefoniranjem svojcem ter s pripravo na nočni počitek.

Jerca Lukan, Andrej Prah, Mojca Šumlaj

(Skupno 404 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST