Skoči na glavno vsebino
Select Page

Praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke je predlagala Jella Lepman, soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), na 10. mednarodnem kongresu IBBY, ki je bil v leta 1966 v Ljubljani. Od leta 1967 dalje torej vsako leto 2. aprila,  na rojstni dan Hansa C. Andersena,  praznujemo mednarodni praznik, s katerim spodbujamo ljubezen do branja in mladinskih knjig.

Letošnjo poslanico z naslovom »Lakota po besedah« je napisal pisatelj Peter Svetina, plakat je narisal ilustrator Damijan Stepančič. Ponosni in veseli smo lahko, da mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu praznujemo s slovensko poslanico.

                                             Peter Svetina                      Damijan Stepančič

»Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.« /Peter Svetina/

Ogled posnetka (TUKAJ).

 

Dragi učenci!

Kadar kdo praznuje, mu namenimo več časa in pozornosti kot običajno, se z njim veselimo, pripravimo darilo ali kakšno presenečenje in izrečemo voščilo.

Danes praznuje knjiga.

Obudite spomin na svojo prvo knjigo, ki ste jo prebrali sami, knjigo, ki vas je popeljala v prijeten sen, knjigo, ki ste jo prejeli v dar, pa je obtičala na knjižni polici ali pa knjigo, ki ste se je razveselili, ko ste jo prejeli za darilo, knjigo, ki vam je bila v pomoč pri pripravi kakšne sladice, knjigo, ob kateri se  kar niste mogli nehati smejati, knjigo, ki vas je navdušila zaradi čudovitih ilustracij, knjigo, ki je spodbudila vašo radovednost, knjigo, ki vas je pomirila, knjigo, ki vam zelo veliko pomeni.

Če imate katero od teh knjig doma, jo ponovno vzemite v roke in prelistajte, preberite kakšno stran. Izdelajte darilo zanjo npr. ovitek iz blaga ali papirja ali pa  kazalko, na katero zapišite lepo misel ali kratko pesmico.

Vesela bom vsakega vašega sporočila (marjetka.dragman@os-smihel.si).

 

Pogrešam vas.

vaša knjižničarka

 

 

 

(Skupno 248 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST