Skoči na glavno vsebino
Select Page

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta.

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+.

ETZO bo letos potekal od 19. do 27. novembra 2016, tokratna tema je zmanjševanje odpadne embalaže.

ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 28 državah.

Tudi mi bomo v šolski kuhinji poskrbeli, da bo čim manj živil v embalaži. Predlagam, da tudi doma zmanjšate količino odpadkov in tako prispevate k zmanjševanju onesnaženosti okolja.

V šolski avli je gospa knjižničarka na oglasni deski obesila prispevek o dijaku 2. letnika gimnazije v Črnomlju, Dominiku Lozarju, ki mu je spodrsljaj in skok čez ograjo, spremenil življenje. Kot tetraplegik je priklenjen na voziček. Dominik je bil vesel in izjemno uspešen športnik, rokometaš. Starši, sošolci, različna društva in ljudje velikega srca mu pomagajo olajšati njegovo življenje.

Starši bi mu radi kupili invalidske pripomočke, da ne bo ves čas priklenjen na vozičku.

Vem, da imamo tudi mi na šoli plemenita srca, zato vas prosim, da  v okviru  EKO projekta zbiramo različne zamaške v kartonsko škatlo, ki je pri oglasni deski v šolski avli.

Predlagam, da zbiralna akcija poteka do konca šolskega leta. Tako bomo lahko zbrali več vreč plastičnih zamaškov.

Dominik je simpatičen fant in vem, da bo izredno vesel naše pomoči.

Rad bi, da pazite na svojo varnost in se lepo vedete. Z obnašanjem v šolski jedilnici v času malice in kosila nisem zadovoljen in pričakujem, da ste v času prehranjevanja bolj tiho, pravilno ločujete odpadke in ne mečete stran jedilnega pribora in hrane, saj vsako minuto na svetu od lakote umre otrok.

Vedno vzemite toliko hrane, kot jo boste lahko pojedli.

Želim vam veliko uspeha v zbiralni akciji.

EKO pozdrav.

Alojz Hudelja, ekokoordinator

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 1)
DOSTOPNOST